Блог

Блог

30-04-2018

Бодега Студентски град - рецензия в Бакхус

Испанският ресторант "Бодега" в столичния Студентски град е успял да нацели формулата, присъща за успешните заведения - приятна и лишена от ненужни претенции обстановка, съчетана с истински вкусна храна и приветливо обслужване. 
Интериорът е в характерния за испанските традиционни тапас барове стил - дървени маси, широк бар с висящи над него хамони, ивица от синьо-бели майолики по стените и картини с танцьори на фламенко. Музиката е приятно приглушена и дори излишният иначе телевизионен екран на стената не дразни твърде много. 
Менюто е стегнато, но пък съдържа всичко необходимо от испанската кухня, при това щедро подправено с морски продукти. Тапас са двайсетина вида и изборът между тях не е лесен - едни от най-интересните са скаридите с чесън и домати конкасе, пълнените гъби с маринована скумрия и брускетите с чорисо. Салатите са предимно леки, а тази със сьомга тартар, поръсена с парченца манго, заслужава особено внимание. Гъстото гаспачо и паелята са класиките сред основните ястия, останалото варира между по-семпли предложения като приятно розовеещо в средата филе от риба тон на плоча и пилето „Цезар” с чесън и печени зеленчуци до по-раздвижени съчетания като гъши дроб с винегрет от трюфели или фалафел къри, гарниран с ескаливада и ориз на пара. Отделно присъстват и испански символи като хамон серано, чорисо де памплона и салсичон. Има и нетипични за испанската кухня ястия като патешко конфи в различни вариации – тапас, салата и основно. 
Традиционните испански десерти не са атрактивни по-принцип и вероятно това е причината да отсъстват от менюто. Затова пък шоколадовия кейк с течен център определено заслужава внимание, както и чийзкейкът с маринована плодова салата и цитрусите, полети с пяна от горски плодове.
Винената листа също не разочарова - сангрията е два вида (от червено или от бяло вино), виното на къщата е Финка Ресалсо на избата „Емилио Моро”, има и мадейра и порто на чаша (но не винаги). Испанските вина доминират сред останалите предложения от Стария и Новия свят, а вината от България са предимно от по-висок клас.

Качество на храната - много добро
Меню - включва основно испански специалитети
Винена листа - има избор от испански вина
Обслужване - учтиво, в процес на усъвършенстване
Интериор - уютен, в традиционен испански стил
Достъпност - до самия ресторант има места за паркиране